Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hospicová péče nad propastí

Hospicová péče se po svém značném boomu v posledních letech ocitá nad propastí, ze které se bude velmi těžko dostávat.

A tentokrát nejde ani tak o peníze, i když o ty jde vždy až v první řadě, ale o naprostou nepřipravenost systému na masivní snahu přesunout umírající do domácích podmínek.

Předesílám, že nejsem odborník pracující v hospicové péči a stejně tak nejsem nijak zainteresován. Moje veškeré zkušenosti pochází z konkrétních případů, takže je jisté, že následující článek nemusí platit univerzálně, určitě existují skvěle fungující hospici s nepřetíženým a dobře zaplaceným personálem, který není vyhořelý na pokraji katastrofy.

V dnešní době stále více osob vyslovuje přání umírat doma, mezi svými blízkými, protože naše zdravotnictví a potažmo paliativní péče jako taková, jsou údajně na velmi vysoké úrovni (je to častý argument odpůrců eutanazie) a tudíž dnes nikdo nemusí umírat v bolestech. Jaké ovšem musí nastat rozčarování ve chvíli, kdy se tedy rodina odhodlá vzít si umírajícího blízkého domů a starat se o něj svými silami, když slibovaná péče najednou nefunguje.

Hospici se fungovat snaží a dělají naprosté maximum za hranicí lidských možností. Jenže je jich na aktuální stav naprosto tragicky málo. V silách člověka prostě není 24 hodin denně být na telefonu a běhat od případu k případu. Je třeba si uvědomit, že naprostou většinu hospiců založili absolutní nadšenci, lidé, kteří to nedělají pro peníze. Dělají to, protože je to potřeba. A takových lidí je prostě málo, zvláště v situaci, kdy musíte být atestovaný lékař s poměrně vzácnou specializací, který si v jiném typu praxe vydělá 3x tolik.

Co skoro vůbec nefunguje jsou domácí nemocniční péče, které jsou zpravidla opět přetížené, personálně naprosto nedostatečné ale hlavně tam nepracují nadšenci, ale normální zaměstnanci, kterým se prostě mimo pracovní dobu, ale často i v ní nedovoláte. Personál podobných služeb je obvykle nedostatečně zkušený, nemá často nezbytné vzdělání... Spoustu věcí neumí a nikdy neviděl.

Další věcí je rozdílnost názorů na danou problematiku, kdy vám 3 skuteční odborníci na danou problematiku řeknou tři rozdílné názory! 

Pro příklad si vezměme pacienty s rakovinou pankreatu. Průměrné dožití těchto pacientů se uvádí cca 8 měsíců. Jsou tu však případy, které dovedou žít mnohem déle. Zpravidla to jsou lidé, kteří mají v rodině lékaře ochotného se obětovat (finančně, rodinně, energeticky, prostě zcela). Takoví lidé mají skutečně nezbytnou péči na úrovni toho, co je třeba zajistit, aby člověk neumíral v bolestech, ale také aby žil relativně plnohodnotný život i se svou diagnózou co nejdéle to je možné. A také se to projevuje na délce dožití, která je překvapivě zhruba trojnásobná, byť samozřejmě nelze mluvit o vyléčení.

To by ovšem vyžadovalo osobního lékaře každému takovému pacientovi, který by neustále řešil potíže, každý den, někdy každou hodinu. Kombinoval léky proti bolesti, psychiatrické léky a další typy léků a byl schopen to všechno pojmout a nezbláznit se z toho.

Proto bych rád všechny varoval, ať si umírání doma rozmyslí, nebo ať se připraví, že budou umírat v bolestech a hnusu, protože ač se jejich blízcí budou snažit sebevíc, tak spoustu věcí prostě nezvládnou a ani zvládnout nemohou, protože nevědí jak. A nikdo jim nepomůže. Nebude kdo. V nemocnici vás aspoň napustí morfiem a psychofarmaky a vy za pár týdnů bezbolestně umřete hlady, vlivem sepse či na jinou komplikaci.

Berte to jako varování, ale také stížnost. Stížnost na politiky, že si jsou vědomi těchto skutečností, jak si naše zdravotnictví stojí. Ale nic s tím nedělají.

Autor: Josef Šoltes | úterý 3.9.2019 14:23 | karma článku: 18,29 | přečteno: 468x
  • Další články autora

Josef Šoltes

Vyferil tě?

V souvislosti s velmi živou situací kolem Dominika Feriho bude zajímavé sledovat mluvu mládeže a její další vývoj, ale i probíhající změny vztahů.

28.5.2021 v 10:31 | Karma: 15,15 | Přečteno: 930x | Diskuse| Společnost

Josef Šoltes

Demografická past

Poslední dobou se začínají řešit důchody a politici se předhánějí v prohlášeních, že důchody musí být důstojné a dostatečně vysoké k žití, ale zároveň že se nesmí zvyšovat daně a náklady pracujících.

24.9.2019 v 9:29 | Karma: 20,10 | Přečteno: 958x | Diskuse| Ekonomika

Josef Šoltes

Investice, cesta do pekel nebo dobrý způsob, jak si přilepšit na důchod?

Češi jsou obecně silně investičně silně konzervativní. Mají k tomu dobrý důvod. Životní zkušenosti, kdy se je každý snaží na každém rohu obrat, co to jde.

12.7.2019 v 21:10 | Karma: 27,25 | Přečteno: 1284x | Diskuse| Ekonomika

Josef Šoltes

Změna zdravotního pojištění = zvýšení daní pro chudší (nejen) živnostníky

Běžným lidem to možná nedošlo, ale změna zdravotního pojištění, kdy stát přestane za své pojištěnce platit pojištění, zvýší odvody na zdravotní pojištění a vykompenzuje to snížením daní, je faktickým zvýšením daňové zátěže.

3.3.2019 v 22:37 | Karma: 26,89 | Přečteno: 913x | Diskuse| Ekonomika

Josef Šoltes

Facka pro učitele, zdravotnický personál a další státní zaměstnance

Ministerstvo práce a sociálních věcí v čele s ministryní Maláčovou se zasazuje o to, aby měly všechny děti obědy zadarmo. Což o to, je to jistě chvályhodný počin, nikdo nebude hladovět.

12.12.2018 v 20:00 | Karma: 27,88 | Přečteno: 1202x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rusové si přivlastňují Kanta. Je naše kořist, tvrdí gubernátor Kaliningradu

29. dubna 2024  9:17

Gubernátor Kaliningradské oblasti, nejzápadnější výspy Ruska na březích Baltu mezi Polskem a...

Rozhodnutí ANO neúčastnit se jednání nepovažuji za šťastné, řekl Pavel

29. dubna 2024  8:33

Prezident Petr Pavel bere na vědomí rozhodnutí opozičního hnutí ANO neúčastnit se jednání o...

Jak se chystá převrat. V Německu začíná proces s extremistickou skupinou

29. dubna 2024  7:35

V Německu v pondělí začíná první z procesů se členy extremistické skupiny Říšští občané, kteří čelí...

Bombardování Gazy si vyžádalo nejméně 13 obětí, Biden mluvil s Netanjahuem

29. dubna 2024  6:53

Izraelské bombardování tři domů ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy zabilo nejméně 13 lidí a zranilo...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 11
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 820x
Překladatel, brouk Pytlík, mluvka, táta od rodiny, domácí kutil – samouk. Mám rád knihy, převážně sci-fi a zajímám se o politiku a dnešní společnost.

Seznam rubrik