Investice, cesta do pekel nebo dobrý způsob, jak si přilepšit na důchod?

12. 07. 2019 21:10:58
Češi jsou obecně silně investičně silně konzervativní. Mají k tomu dobrý důvod. Životní zkušenosti, kdy se je každý snaží na každém rohu obrat, co to jde.

Je mi 33 let a již delší dobu se snažím přijít na rozumný a pokud možno bezpracný způsob, jak se zajistit na důchod tak, abych se nemusel spoléhat na almužnu od státu. Prošel jsem si prakticky všemi radostmi českého investičního nebe, jako 22letý jsem se spálil na „investičním“ životním pojištění přes kamarádku u OVB (které bylo po 10 letech asi 60 tisíc v mínusu). Málem jsem přišel o čtvrt milionu, když jsem chtěl koupit jachtu přes internet, aniž bych ji viděl. Jednoduše řečeno, vyšel jsem ze své finanční negramotnosti ještě docela dobře.

I přesto všechno však po takové době a takových zkušenostech nacházím stále nové a nové způsoby, jakým se nás snaží všichni okolo obírat o všechno možné. Naposledy jsou to podílové fondy. Nechci hanět podílové fondy jako celek. Jsou to solidní investiční nástroje, které dovedou uchovat hodnotu peněz a ještě i často něco vydělat. Problém je v tom, že na českém trhu to pro běžné zákazníky moc nefunguje.

Nejjednodušší jak investovat do podílových fondů je samozřejmě přes banku, u které máte peníze. Banky dnes už relativně vychází klientům vstříc, nabízí jim různé produkty a poměrně solidní služby. Problém je, že investování do podílových fondů u banky zpravidla narazí na několik ALE, která vám nikdo nesdělí a ani vás na ně neupozorní. Zpravidla vás banky nalákají na skvělé fondy vydělávající desítky procent ročně. Takové existují, byť zpravidla ne konzistentně. Problém je, že u české banky běžného typu to jen tak fungovat nebude. První krok, na kterém vás oberou, je investice v zahraniční měně. To je obíračka skrytá, protože se uplatňuje měnový převod podle devizového lístku banky, na čemž proděláte zhruba korunu na euro automaticky při nákupu. Následuje další poplatek za vstup do fondu a pak pravidelný roční poplatek za účast ve fondu (ten občas ale jen ze zisku). Hrozí samozřejmě také kurzová rizika. Takže i když investujete dlouhodobě, může se vám stát, že pokud neinvestujete opravdu do důchodu, nevyděláte prakticky nic. Navíc banka vás samozřejmě obere i podruhé při prodeji cizoměnových cenných papírů, kdy si znovu vezme svoji korunu na euro. A to nepočítám, že své si případně urve i stát.

Tohle všechno se ještě dá jednoduše připsat pod políčko nevědomost a hloupost pisatele, že se takto nechal napálit. Ovšem co se pod ni napsat nedá je, že naprostá většina bank v ČR uvádí zisk vašeho portfolia, aniž by do původní investované částky započítala poplatky za měnové operace ani poplatky za vstup do fondu. Když to sečtete tak to máte dohromady prodělek 7 %, který vaši investici hned ze začátku zasáhne a vy ho vůbec nevidíte, protože banka vám ho ani náhodou neukáže. To samé platí ovšem i dále. Na displeji monitoru uvidíte úžasné grafy uvádějící výnosy fondů ve výši desítek procent. Co je vám to platné, když zjistíte, že po dvou letech dvouciferných výnosů fondů byste po prodeji svých aktiv nebyli v plusu zhruba 17 %, jaká lze z výkonů fondů reálně vyvozovat, ale ve skutečnosti zhruba 6 % nebo i méně.

Proč to všechno píšu? Zřejmě proto, že jsem „prozřel“. Jako malý investor jsem prostě jen ryba k oškubání a buď se musím zařídit sám a svoje investiční portfolio si spravovat zcela sám, nebo se na to radši vybodnu, koupím si postupně pár bytů a budu se spoléhat na to, že mi je někdo neznárodní. Já se vydávám cestou vlastní správy dividendového akciového portfolia. Brzy vám napíšu, na jaké překážky narazím tam. Hodně štěstí a držte se. Jedeme z kopce.

Autor: Josef Šoltes | pátek 12.7.2019 21:10 | karma článku: 27.13 | přečteno: 1284x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ekonomika

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.49 | Přečteno: 595 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.70 | Přečteno: 903 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 34.80 | Přečteno: 1563 | Diskuse

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 19.36 | Přečteno: 496 | Diskuse

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 69 | Diskuse
Počet článků 11 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 820

Překladatel, brouk Pytlík, mluvka, táta od rodiny, domácí kutil – samouk. Mám rád knihy, převážně sci-fi a zajímám se o politiku a dnešní společnost.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...